Du vet väl att Du kan klicka på bilderna...

tisdag 31 maj 2011

Sommarblommor hej hej...

Nemesia

Palettblad

Lyckoklöver


Penningblad
Förra veckan kom första lasset med sommarblommor till Stadsträdgården. Såg fina ut i början men nu börjar flera av sorterna se tråkiga ut. Kan ha att göra med att de kom från växthus rakt ut den kalla Västmanländska verkligheten...Nu är det full rulle med att plantera ut dem i stadens centrala delar!

måndag 30 maj 2011

Oxel

Oxel (Sorbus intermedia)

Oxel i Stadsparken, Västerås.

Oxelblom

Rönn (Sorbus aucuparia)
Oxel (Sorbus intermedia) är ett riktig rikblommande stadsträd som klarar avgaser och blåst på ett galant sätt. Nära släkt med rönn (Sorbus aucuparia) och förekommer naturligt i hela norra Europa. Den brukar också kallas svenskoxel då arten har sitt ursprung i Sverige. Linné ville ge det artnamnet suedecia men det blev Sorbus intermedia. Vi hade en klättervänlig oxel som vårdträd utanför huset i Ljusne där jag  växte upp.

söndag 29 maj 2011

Klätterbenved




Klätterbenved (Euonymus fortunei)  är en klättrande, krypande och klängande vintergrön buske. Den är vildväxande i Japan, Kina och Korea och kom till England och Europa 1860.  Lättodlad och användbar både som marktäckare och klättrare med en läcker frodig grönska. Förutom den helgröna varianten finns en mängd olika brokiga varinter. Som sagt en ytterst odlingsvärd liten bortglömd goding som klarar upp till zon IV.

fredag 27 maj 2011

Syrenernas tid




Syren (Syringa vulgaris) är väl den blomma och doft som vi mest av allt förknippar med försommaren och skolavslutningar. Den vanliga bondsyrenen kan väl utnämnas till nostalgiväxten nr.1 utan att tveka! Detsamma med syrendoft och syrenfärgad, de känns om inregistrerade varumärken! Syrenbersån var förr ett måste vid varje gård, och vad var väl ett torp utan bondsyren? Syrenhäckar är också ett välkänt begrepp som doftar nostalgi. Nuförtiden är det väl mest mini-syrener eller storblommigt vulgära syrener som efterfrågas i plantskolorna skulle jag tro... Jag säger bara en sak; njut syrenernas tid!

torsdag 26 maj 2011

Busk- eller trädpion

Busk- eller trädpion (Paeonia suffruticosa) brukar kallas för världens vackraste buske. Blommorna  blir upp till 20 cm stora och har en "förförisk" doft. Buskpionen härstammar från Kina och anses vara en av världens äldsta trädgårdsväxter. De första buskpionerna kom till Europa på 1700-talet. I motsats till "vanliga" pioner är buskpionerna vedartade och hör till gruppen "halvbuskar". Färgen på blommorna går från  mjukt vitt och gräddfärgade,  gula samt rosa och röda. De ska kunna odlas upp till zon V och blir med tiden närmare två meter höga om man har tur. I Västerås Stadspark växer fyra fina exemplar ca 170 cm höga upp mot Slottsgatan, lite dolda bland andra buskar. Just i dagarna (26:e maj) blommar de som finast och är väl värda att ta en titt på!































onsdag 25 maj 2011

Hästkastanj




Hästkastanjen (Aesculus hippocastanum) förekommer planterad men också förvildad i Sverige upp till Gästrikland. Blommorna som liknar små orkidéer växer på en upprättstående klase; vanligtvis vita men finns också i en röd variant. Den röda hästkastanjen (Aesculus carnea) är en korsning mellan Aesculus hippocastanum och Aesculus pavia.  Hästkastanjens frukt är en nöt som växer inuti ett taggigt skal, de innehåller aescin och är oätlig. Vissa djur t.ex. hjortar och hästar kan bryta ner giftet och därmed äta kastanjerna, kanske därav namnet; hästkastanj.

tisdag 24 maj 2011

Broklewisia



Lewisia kallas också för Bitterrot; en stenpartiväxt som anses lite svårodlad då den inte tål vinterfukt. Den ska helst stå väldränerat i ett lite skyddat läge. I sitt naturliga tillstånd växer den i Nordamerika. Nu på våren säljs den ofta som krukväxt. Själv har jag haft den som krukväxt i sommarstugan där den fått stå svalt på gränsen till kallt och relativt torrt under vintrarna men den har ändå blommat fint på vårkanten. Broklewisian är lätt att tycka om, fastän lite knepig att odla. Döm om min förvåning då jag fann ett exemplar i full blom som klarat vintern galant och växte i ett lite mindre stenparti vid min dotters hus. Den lyste upp hela stenpartiet med sina orangefärgade blommor. Trots allt väldigt odlingsvärd med sina "karamellfärgade" blommor som varierar mellan vitt, orange, rosa och cerise.

måndag 23 maj 2011

Magnolior i Vasaparken och vid Cameratorget, Västerås




Magnolian i Vasaparken torde vara en Praktmagnolia (Magnolia x soulangeana) som är en korsning mellan yulanmagnolian och liljemagnolian. Det lär vara den vanligaste förekommande magnolian i Mellaneuropa idag. Den gula magnolian vid Cameratorget är nyplanterad i år (2011)är hybriden "Yellow bird" som doftar och har läckert mörkt gröna blad.

söndag 22 maj 2011

Prydnadsaplar







Det finns en uppsjö sorter av prydnadsaplar; purpurapeln och bukettapeln tillhör väl de vanligaste. Knappt hinner körsbären blomma över förrän det är dax för aplarna. Det är svårt att säga vilka som blommar mest; skulle vilja säga att det är jämt skägg mellan dom!

lördag 21 maj 2011

Grådö den 21:a maj





Lägesrapport från Grådö den 21:a maj. Den ack så vassa berberisen blommar vid den nerlagda skolan. Berberis var ett måste vid alla skolor på den tiden det begav sej; ingen normal människa springer igenom en berberisbuskage utan synbara men! De aggressiva lupinerna börjar så smått blomma och liljekonvaljerna börjar slå ut i Grådö denna lördag i maj...