Du vet väl att Du kan klicka på bilderna...

söndag 18 november 2012

Rödek

Rödeken (Quercus rubra) har trevliga höstfärger långt in i november...

...från orange över scharlakansröd...

...till bronsfärgat!

Tre trevliga eklöv med: rödek, det konstiga eklövet i mitten samt den "vanliga" eklövet till höger.
Rödek (Quercus rubra)  har den gångna veckan varit föremål för framkomlighetsbeskärning från min sida. Trots att vi nu är halvvägs in i november så bjuder de på finfina höstfärger. Den kan hos oss bli mellan 20 - 25  meter högt och är härdig i zon  I - IV. Rödeken kännetecknas av att bladen är större och flikigare  än på den "vanliga" eken samt höstfärgen som varierar mellan orange till scharlakansröd. En relativ nykomling i Västerås fauna som jag trycker på "Gilla"-knappen för!

tisdag 13 november 2012

Daglilja (Hemerocallis) - "Årets perenn" 2013

Gul daglilja (Hemerocallis lilioasphodelus)...

...som jag minns dom från barndomen...

...numer finns samma godingar...

...vid torpet i Dalarna.

I Västerås Botaniska Trädgård...

...växer dessa skönheter...

...vid den gamla fontänen...

...och höjer "Botan´s" mervärde i mitt tycke!
Daglilja (Hemerocallis) tillhör en av mina absoluta favoriter på perennfronten - därför är det litet extrakul att den blir "Årets perenn " 2013! Minns att det fanns dagliljor vid fågelbadet där jag växte upp i Ljusne! Ja, nu växte jag väl inte upp vid fågelbadet precis...men Ni förstår säkert vad jag menar! Brukssamhället Ljusne i hjärtat av Hälsingland var en idyll ända tills de olika industrierna delades upp och såldes ut i vanlig ordning...På den gamla goda tiden när jag bodde där - på -50 och 60-talet fanns "Disponentsvillan" med tillhörande trädgård och växthus nästan i Viktoriansk stil. Det känns som en ren ynnest att få ha växt upp i den miljön! Allt vad gäller växthus och trädgård som f ö låg som på en liten ö ut i Ljusnan jämnades med marken till förmån för en kraftverksdamm när det nya kraftverket byggdes i början av -70-talet! Nog om detta intrikata spörsmål - vad vore väl livet utan dessa perenna skönheter som lystrar till namnet Dagliljor?

söndag 11 november 2012

Slånbär - the hard way

Slånbär (Prunus spinosa)...

...som blommar i början av maj...

...och rikblommande är bara förnamnet!

Slånbäret kan användas både till safttillverkning samt att smaksätta starkare drycker!
Veckan som gick var en vecka som gick i de vassa tornarnas tecken! Cyklandes hem från jobbet en kväll  passerade jag ett ställe där det hade röjts slånbär under dagen - och gissa vem som fick punka på däcket som  i det närmaste skulle vara omöjligt att få punktering på?! Slånbär (Prunus spinosa) är en vanlig och oftast ganska trevlig syn här runt Mälaren - i detta fall mindre trevlig! På vårkanten - i början av maj - brukar den visa sej från sin allra finaste sida med en blomning som slår det mesta i mitt tycke! Nu på höstkanten kan man plocka bären när de fått några frostnätter och göra saft alternativt ge spirituosan en annorlunda touch!

fredag 9 november 2012

Amerikansk hagtorn - ett intricat problem

Amerikansk hagtorn (Crategus intricata) har röda och granna bär på hösten...

...inte riktigt alla blad har fallt av än trots rejäl nattfrost...

...dessa tornar (taggarna kalls faktiskt så) har jag dock en frostig relation till!
Den första hela novemberveckan var fylld av papperskorgstömning, framkomlighetsbeskärning och röjning av en häck som till största delen bestod av amerikansk hagtorn. Efter det sistnämnda äventyret känns kroppen som en kombination av nåldyna och voodoodocka. Amerikansk hagtorn (Crategus intricata) torde vara det perfekta alternativet för den som vill ha en snabbväxande, härdig (zon VII) samt i det närmaste ogenomtränglig häck med ca 5 cm vassa tornar! På vårkanten blommar den i vitt och hösten bjuder på röda och ganska dekorativa bär. M a o ett perfekt val för den som inte vill ha oönskat besök!