Du vet väl att Du kan klicka på bilderna...

lördag 30 juni 2012

Guldkorn i Botan...

Kinesisk smörboll (Trollius chinensis)

Kinesiska smörbollar - som guldkorn  i rabatten
Kinesisk smörboll (Trollius chinensis) är för mej ett guldkorn i ordets rätta bemärkelse! Tris i fukthållande mullrik jord - gärna intill vatten blir,  mellan 70 - 80 cm hög. Blommar med 3-4 cm  stora orangegula blommor nu i juni/juli, trivs i halvskuggiga lägen och är härdig. Just det här exemplaret växer och frodas i Västerås Botaniska Trädgård.

fredag 29 juni 2012

Fingerborgsblomma

Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea)

Från knopp till utslagen fingerborg...

Småprickiga på insidan...

Skäggiga på läppen...
Fingerborgsblomma (Digitalis purpurea) kan måhända fått sitt svenska namn av att klockorna ser ut som fingerborgar. Hur det nu må vara med den saken så pryder den sin plats i rabatten. Färgen varierar mellan violett, rosa eller vita. Fingerborgsblomman är tvåårig så den blommar med andra ord året efter den dykt upp med sin gröna bladrosett. Har man en gång varit odlare av fingerborgsblommor så är man det för evigt - den självsår sej m a o väldigt lätt! Själv har jag absolut inget emot att de  dyker upp litet här och var i rabatterna - det går ju att rensa bort dom om man inte vill ha alltför många... Tilläggas kan att hela växten är mycket giftig och innehåller något som heter glykosider som används i hjärtmediciner.!Fingerborgsblomman blir uppmot metern hög och är mycket härdig (zon VIII).

torsdag 28 juni 2012

Plymspirea

Plymspirea (Aruncus dioicus)

Gräddvita skira plymer

Blir till rejäla "ruggar" efter några år...
En gammal goding på perennafronten får man väl ändå kalla plymspirean (Aruncus dioicus)! Den kan bli uppmot två meter hög och blommar nu i juni/juli med gräddvita vippor. För mej känns som den gör sej bäst som solitär i en "lantlig" miljö. Den får väl gå under beteckningen "mormorsväxter" i mitt tycke! Trivs i mullrik och fukthållande jord samt är "mycket härdig".

onsdag 27 juni 2012

Praktveronika

Praktveronika (Veronica austriaca teucrium "Knallblau")

Här lever den verligen upp till epitetet "stenpartiväxt"...
Min praktveronika har alltid blivit "offer" för något ondsint regnväder så här i slutet av juni då den behagat blomma - till följd att den fått ett mer liggande växtsätt!  Praktveronikan (Veronica austriaca) får väl främst sägas vara stenpartiväxt, fast jag tycker den kan lysa upp tillvaron i vilken perennarabatt som helst! Just den här sorten "Knallblau" får väl sägas vara just; knallblå.  Den blir cirka 30 cm hög och får väl betecknas som mycket härdig.

tisdag 26 juni 2012

Kaprifolen i Botan...

Tellmannkaprifol (Lonicera tellmanniana)


Västerås domkyrka i bakgrunden...

Den orangegula kaprifolen i Västerås Botaniska  blommade som bäst nu veckan.  Tellmannkaprifol (Lonicera tellmanniana) zon I - IV, trivs i sol/halvskugga och blommar nu i juni/juli. Rikblommande är bara förnamnet!

söndag 24 juni 2012

Svärdslilja

Svärslilja (Iris pseudacorus)

Svärdsliljan är en iris ingen lilja...

Finfina Svärdsliljor mot en tråkig bakgrund...
Svärdslilja (Iris pseudacorus) tillhör familjen irisväxter och inte liljeväxter som namnet antyder. På mina städrundor efter Öster mälarstrand dyker små guldkorn upp litet här och där! De här små guldlysande solstrålarna i form av  Svärdsliljor blommar efter en liten bäck ner mot Framnäsbadet. Växer gärna i strandkanter med grunt sötvatten samt blir cirka metern hög och blommar nu i juni/juli. Vanlig i södra och mellersta Sverige, tämligen ovanlig norr om Uppland!

lördag 23 juni 2012

Guckusko

Guckusko (Cypripedium calceolus)

Risshyttehage - home of the Guckusko


Familjen Guckusko...



Smörboll (Trollius europaeus)
Så var det åter dax för det årliga besöket i Risshytte hage för att hälsa på familjen Guckusko. Någon vecka senare än vanligt kanske och i mitt tycke något färre till antalet står dom så äntligen där och vaggar sakta i vinden. Strax utanför Säter på vägen mot Smedjebacken  ligger Risshytte hage där man på  träspångar når de i mitt tycke så exotiska orkidéerna. Dessutom blommade ett flertal Trollius där, eller som dom i dagligt tal kallas "Smörboll" - som likt Guckuskon trivs på kalkrika marker. Guckuskon (Cypripedium calceolus) förekommer främst i Mellansverig och då talrikast i Jämtland, Dalarna och Norduppland.

fredag 22 juni 2012

"Kom liljor och akvileja..."

Guldakleja (Aquilegia chrysantha)

Mörkröd variant av akleja

...och den vita

Den här lilla godingen finns i V:ås Botaniska Trg.

Aquilegia vulgaris "Nora Barlow" var namnet...




Akleja eller akvileja (Aquilegia vulgaris) blommar nu i juni/juli vanligen med blåviloetta blommor men vita, gula och tvåfärgade varianter är heller inte ovanliga. Förekommer som "förvildad" i hela landet men oftast som odlad prydnadsväxt. Lilorna  tar vi en annan gång...

torsdag 21 juni 2012

Pioner och Spansk Ramonda

Paeonia lactiflora "White wings"



Spansk Ramonda (Ramonda myconi)





Gjorde ett nedslag i Västerås Botaniska Trädgård på min förmiddagsfika igår. Hittade en blommande Spansk Ramonda (Ramonda myconi) och en enkelblommande luktpion vid namn "White wings". Spansk Ramonda är en lite lurig stenpartiväxt som inte tål vinterfukt, trivs i skugga/halvskugga och blir ca 10 cm hög samt blommar med blåvioletta blommor. Pionen ifråga är en enkelblommande luktpion som lystrar  till namnet Paeonia lactiflora "White wings" som trivs i soliga lägen och är "mycket härdig".

onsdag 20 juni 2012

Rödfibbla

Rödfibbla (Pilosella aurantiaca)

Rödfibbla i knoppstadiet

Rödfibblorna på Rönnby
"Hemma på min gata där jag bor..."  just bakom busskuren här på Rönnby i Västerås blommar ett helt fält med Rödfibbla (Pilosella aurantiaca). Jag har faktiskt inte tänkt på det förräns nu i år. Läser i den "Virtuella floran" att rödfibblan är sällsynt men förekommer från Skåne till Norrbotten.

tisdag 19 juni 2012

Paradisbuske

Paradisbuske

"Kolkwitzia amabilis"

Paradisbuske "Kolkwitzia amabilis" mellan Stadshusflyglarna, Västerås
Paradisbusken (Kolkwitzia amabilis) tillhör det gamla buskgardet med mina parkarbetarögon. Hängt, och hänger fortfarande med ganska bra tycker jag; rikblommande och tålig - är två bra egenskaper! Trivs i sol/halvskugga och är härdig zon I - V, blir uppemot 3 m hög och blommar nu vid midsommar.

måndag 18 juni 2012

Azalea "Feurwerk"

Azalea "Feuerwerk"

"Feuerwerk" var namnet...


Mellan den Japanska lönnen och trådcypressen
Så var det åter dags för årets fyrverkeri; på azaleafronten då vill säga! Min Knap-Hill hybrid "Feurwerk" har blommat på som sjutton nu ett par veckor tillbaka. Ovanligt många blommor i år vilket gör att den doftar kanske mer än någonsin! Den verkar trivas mellan trådcypressen och den grönbladiga Japanska lönnen! Får försöka hålla in den japanska lönnen som bara vill breda ut sej mer och mer...

söndag 17 juni 2012

Mitt nya liv som parkarbetare


Välddoftande vit ros funnen efter cykelvägen mellan Stadstrg. och Björnöbron...

Troligtvis en vit Dockros (Rosa nitida)...



Del av den nyanlagda Kapellparken på Öster Mälarstrand

Där finns bl.a en liten nätt näva med stora rosa blommor

Storfryle (Luzula sylvatica) som tydligtvis blivit en poppis marktäckare vad jag förstår...

Trevlig liten rosa ros som av bladen att döma är en vresros (Rosa rugosa)


Från den 18:e maj i år så är jag delvis stationerad i  Västerås östra stadsdelar med tyndpunkt på Öster Mälarstrand. Vid soprundan i fredags hittade jag dessa små "guldkorn" på cykelvägen ut mot Björnön. Det är väl så man får försöka se på tillvaron - hitta de små guldkornen i vardagen... Kapellparken är en nyanlagd park vid öster Mälarstrand som också bjuder på lite ögongodis för en gammal sliten parkarbetare!