Du vet väl att Du kan klicka på bilderna...

söndag 17 mars 2013

Trädbeskärning - the nice way

Så här fint blommar lindarna i juli - tyvärr framgår inte doften så bra här på bloggen...

...nu i mitten av mars får vi nöja oss med knopparna!

Här är en del av de nyligen uppstammade lindarna på Ekevägen i Västerås...

...förr var jag smidig som en apa i träden  - nu för tiden är jag väl närmast att likna vid en sengångare; men lika kul är det!
Att trädbeskärning alltid legat mej varmt om hjärtat är inget jag kan sticka under stolen med!  Uppstamning  av några förväxta lindar (tilia cordata) kan förgylla vilken marsvecka som helst! Allra helst som vårsolen lyser från en klarblå himmel och temperaturen t o m letar sej över nollstrecket  - vissa dagar! Att medelst mitt trollspö läs: stångsågens hjälp förvandla en förvildad lind till något som ser riktigt respektabelt ut är alltid lika trevligt för en gammal parkarbetare som mej. Mars månad har alltid inneburit trädbeskärning för min del, trots att JAS (juli, augusti, september) egentligen är att föredra. Just lind är det träd som dominerar i parker och längs gator här i Västerås. Lind är dessutom ett tacksamt träd att beskära då veden är mjuk och lättsågad, samt  ganska lätt att forma till fina träd. 
 Att lind är det mest använda parkträdet i Västerås är väl på både gott och ont - om en sjukdom liknande almsjukan skulle angripa lindarna så blir  kanske Västerås mest att likna vid ett kalhygge! En annan olägenhet med just lindar är att de ofta blir angripna av löss vilket får till följd att ett svart kletigt nedfall i form av honungsdagg som angripits av sotdaggsvampar - en inte alltför angenäm smörja!

1 kommentar:

  1. Samma här, beskärning, beskärning! Lindblomste skulle va gott nu.
    Nu har jag lagt upp din blogg i min lista.

    SvaraRadera