Du vet väl att Du kan klicka på bilderna...

torsdag 28 februari 2013

Vårkänslor II

"The pruning eqipment" - den gamla Felcosågen och sekatören; en Felco 2:a - just love them!

Finn 555 fel

Facit

Denna parasitväxt - mistel - trivs förträffligt i äppelträden...

...något man både kan ha och mistla!
En av mina absoluta paradgrenar är frukträdsbeskärning, något jag årligen pysslat med sedan jag började som parkarbetare för sisådär trettiofyra år sedan! Frukträdsbeskärning  är något som hör vårvintern till och är en av de mer lustfyllda arbetsuppgifterna i mitt tycke! Att ta sej an ett vildvuxet äppelträd får den skapande och kreativa ådran i mej att vakna till liv! Som så mycket annat här livet så ger erfarenhet färdighet också vad det gäller beskärning. Att jobba metodiskt med en vision om balans och skönhetsupplevelse(!) kan vara av godo - har man dessutom beskärningsredskap som är vassa och frächa går det nästan alltid så mycket bättre...

tisdag 26 februari 2013

Vårkänslor

Winter - the nice way...

Paradisbuskarna riktigt vinterfina

Mälaren bjuder på finfina skridskomöjligheter  vid Framnäs här på Öster Mälarstrand, Västerås

Till och med vintern bjussar på fint väder emellanåt...

"The equipment"
Ljuset börjar så sakterliga komma tillbaka samtidigt som livsandarna börjar återvända. Talgoxarna börjar få vårkänslor och nu väntar vi bara på att blommor och bin ska vakna till liv! Vecka nio innebär  sportlov här i Mälardalen och det är sista veckan som isbanorna spolas. Precis innan jag skulle göra en av säsongens sista spolningar dök två gamla kollegor upp så vi fick osökt ett tillfälle att prata om "den gamla goda tiden". Kommer att tänka på att vi tre tillsammans har över 100 års erfarenhet av parkarbetaryrket - en minst sagt svindlande tanke!   

måndag 18 februari 2013

Känn ingen sorg för Olof Palmes Torg...

Hjalmar Branting i sin karaktäristiskt vita basker...

...omgiven av idegran (taxus)...

...den kattpissluktande buxbomen (buxus)...

...samt rhododendron som (liksom undertecknad) bara längtar efter sol och värme!
Förr låg här en blomstrande Folkets Park med scen, dansbana, karuseller, bergochdalbana och ännu längre tillbaka en djurpark, så litet nostalgisk kan man väl åtminstone få vara. I dag finns här ett litet torg med några parkbänkar och tre "byster" föreställande Hjalmar Branting, Per Albin Hansson samt grundaren av Folkets Park. Dessutom finns här några träd som jag idag hade förmånen att beskära.  Vid en närmare titt fann jag också några städsegröna  (vintergröna) buskar som mycket väl kan läggas under epitetet "gamla godingar" nämligen idegran, buxbom samt rhododendron.

måndag 11 februari 2013

Orkidéfest

Vanda, oftast korgodlad med spektakulära luftrötter är en inte alltför lättskött orkidé!

Paphiopedilum lystrar också till namnet Venussko och har i mitt tycke ett dekorativt underbett!

Cymbidium med sitt på gränsen till vulgära utseende...

...ofta använd som snittblomma

Coelogyne cristata eller Snödrottningen som den såg ut när den blommade...

...i fönstret hemma hos mej förra året i januari - wunderschön!
Vintern håller Mälardalen i ett järngrepp trots att vi kommit en bra bit in i februari och man som mest  går och längtar efter takdropp och fågelkvitter. Helgen som gick var jag tvungen att ta en sväng förbi Åsby Hem och Trädgård - i mitt tycke litet för mycket Hem i form av möbler, heminredning och leksaker. Den här helgen innebar start för deras "Orkidéfest" som varar mellan 9 feb - 10 mars. Viss ögongodis, men inte direkt någon aha-upplevelse! En orkidé-nörd som undertecknad hade uppskattat blommande Snödrottningar mer än Vanda, Paphiopedilum och Cymbidium. Jag får säga som en gammal kollega; "det vore synd att inte klaga!"