Du vet väl att Du kan klicka på bilderna...

torsdag 31 maj 2012

Stadsparken från den ljusa sidan...

Träd/buskpion (Paeonia suffruticosa)

"Världens vackraste blomsterbuske"

Rosa variant av träd/buskpion



O K vad det gäller Stadsparken i Västerås så kan jag inte undanhålla Er de fantastiska träd/busk-pionerna som fyra till antalet växer i kanten upp mot Slottsgatan. Buskpionen har tilldelats epitetet "Världens vackraste blomsterbuske" - och inte mej emot jag tycker dom är helt magnifika! Buskpionens (Paeonia suffruticosa) blommor som är ca 20 cm i diameter doftar "hänförande" och har en sammetsliknande lyster! Stadsparkens buskpioner är vita med violett längst in i blomman samt en rosa variant. Härdigheten anges vara upp till zon VI och i bästa fall blir den upp till 2 meter (Stadsparkens ligger på 1,70 m!) hög.

onsdag 30 maj 2012

Västerås Stadspark the nice way

"Bagarns pojke"

"Bagarns pojke" med den flikbladiga eken i bakgrunden

Vit löjtnantshjärta

Flikbladig ek

Stadsparken, Västerås med boken till vänster , vingnöten bredvid och avnboken på höger hand.
"Bagarns pojke" -  så kallas fontänen som står i Stadsparken, Västerås. Den kom till med privata pengar 1919 från bagaren Fredrik Jansson. Stadsparken ligger mittemot Västerås Stadshus; mellan Svartån och Slottsgatan. De ståtliga almarna som prydde parken är ett minne blott - så när som på en som kämpar vidare närmast fontänen. Inte mej emot egentligen - jag är ingen älskare av almar... parken bjuder dock på några ståtliga träd av andra sorter t.ex. pelarek (Quercus robur "fastigiata"), bok (Fagus sylvatica), avenbok (Carpinus betulus) samt en rejäl hästkastanj (Aesculus hippocastanum). Där finns också några mindre träd av litet annorluna sorter som t.ex. magnolia, flikbladig ek, kaukasisk vingnöt samt en ginko biloba. Vad det gäller perenner så dominerar vita löjtnantshjärtan - inte helt fel i mitt tycke!

tisdag 29 maj 2012

Best of - Vasaparken, Västerås

Hybridgullregn (Luburnum x watereri)

Det gulliga gullregnet

Vasaparkens rödblommiga hästkastanj och hybridgullregn

Röd hästkastanj (Aesculus carnea)

Vasaparken - the nice way
Just nu blommar två av mina absoluta favoriter för fullt  i Vasaparken, Västerås - gullregn (Laburnum) och röd hästkastanj (Aesculus carnea).  Nuförtiden oftast det så kallade hybridgullregnet (Luburnum x watereri)  man använder; som är en hybrid mellan alpgullregn och sydgullregn. Hybridgullregnet har också den fördelen att det sätter få eller inga giftiga frön allas vilket är bra. Den rödblommiga hästkastanjen är en korsning mellan den "vanliga" Aesculus hippocastanum och Aesculus pavia. Den blir mindre till växten än den vanliga hästkastanjen och kanske heller inte lika rikblommig!

måndag 28 maj 2012

Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol...

Gullviva (Primula veris)

Kattfot - "look-a-like"

Kattfot (Antennaria dioica)

Skogsviol (Viola riviniana)
I helgen visade sej Grådö från sin bästa sida. Ett fantastiskt väder och en oerhört läcker grönska gjorde vistelsen i sommarstugan till en ren njutning. Av någon outgrundlig anledning får mej den sköna sommarkänslan mej att tänka på Evert Taube´s "Sjösala Vals". Gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol fanns alla i den närmaste omgivningen bara man tog sej tid att titta lite närmare.Gullviva (Primula veris) betyder "vårens lilla första", litet falsk marknadsföring kan man tycka med tanke på att bl.a  tussilago, blåsippa och vitsippa kommer tidigare! Hursomhelst en gullig viva att gilla! Fridlyst i vissa län!  Mandelblom (Saxifraga granulata) - denna lilla skira skönhet som doftar svagt av; just det - mandel. Trodde att jag hittat en riktig mandelblom- men vid en närmare kontroll så verkar det vara en "look-a-like" eller möjligtvis en "wannabee" - någon äkta mandelblom tror jag inte att det är...tyvärr! Kattfot (Antennaria dioica) däremot växer bara ett par meter från farstutrappen i Grådö. En liten (3 - 10 cm hög) "gynnare" som trivs i torrbackar! Violen som torde vara en skogsviol (Viola riviniana) är ganska vanligt förekommande  och blir mellan 5 - 25 cm hög.

söndag 27 maj 2012

Sibirisk ärtbuske

Sibirisk ärtbuske (Caragana arborescens)



Sibirisk ärtbuske (Caragana arborescens) brukar också kallas häckkaragan, är väl ingen buske man hoppar högt av lycka när man träffar på! Kommer ihåg att jag under min sejour på Hudiksvalls kyrkogård skulle klippa en häck av sibirisk ärtbuske, och att jag då förbannade dess vassa grenar! Drabbas lätt av mjöldagg men är ganska fin på våren nu i slutet av maj/början på juni när den blommar med sina ärtblomsliknande blommor. Finns också som stamträd  toppympade på en grundstam men som sagt mest använd som klippt eller friväxande häck.

lördag 26 maj 2012

Lagerhägg (Prunus laurocerasus)

Lagerhägg

Blommar på ganska bra!

Prunus laurocerasus på latin

Lagerhägg "mellan flyglarna" på Stadshuset; Västerås
Denna vintergröna läckerbit som härstammar från Medelhavsområdet blir i vårt klimat runt metern hög.  Dess fördelar kan väl sägas vara de läckert glansiga bladen som är gröna året runt samt blomningen nu i maj. Tyvärr finns det en tendens till att den får frostskador så den är tvungen att klippas ner ganska radikalt. Den brukar dock "bryta om" ganska lätt och komma tillbaka under sommarsäsongen. Lagerhägg (Prunus laurocerasus) trivs bäst i något skuggiga lägen och ska vara härdig i zon I - III (därtill är jag dock tveksam!). I Västerås finns det lagerhägg  runt Stadshuset bl a i passagen mellan Munkgatan och Vasaparken samt vid entrén.

fredag 25 maj 2012

Tulpaner utan pyjamas

Virichick

Spring green

Green wawe

Tre  trallande tulpansorter
Någon storartad tulpanblomning är det tyvärr inte frågan om våren 2012 i Västerås stads rabatter. Kan säga att jag saknar tulpanerna som brukar vara ett signum för Sjölandsrabatten och Erik Hahrs Gata. Att tulpanerna lyser med sin frånvaro där betyder inte att de är helt borta. Utanför gamla Konstmuséet finns två fyrkantiga rabatter som är fulla av blommande tulpaner för tillfället!

torsdag 24 maj 2012

Den välsignade äppelblomningens tid





Malus toringo sargentii
Bukettapel m a o samma som ovan!


Nedanför Djäknebergsskolan, Västerås

Aningen närmare!

Malus "Evita" - Västerås Botaniska Trädgård´s lilla skönhet

"Evita" - the nice way!

"Evita"
Idag knackade sommaren på dörren här i Västerås och termometern visade närmare 23 grader på eftermiddagen. Äppelträdsblomningen har kommit igång ungefär en vecka senare än vanligt. Men som man brukar säga "att den som väntar på något gott...". Hur som helst är det tid att njuta av det fyrverkeri av blommande äppelträd som maj bjuder. O K vi har sett det förut -  men det är lika hääärligt varje år!

onsdag 23 maj 2012

Cameratorgets egen lilla "Yellow bird"

Magnolia "Yellow bird" var namnet

Kanariegul skulle jag vilja säga

Knoppen är toppen
Förr året planterades en gul magnolia med namnet "Yellow bird" på det lilla Cameratorget alldeles i närheten av korsningen Stora Gatan/V:a RFingvägen här i Västerås. Namnet är passande med tanke på att färgen drar åt "kanariegul"! Trots oväntat besök av sork i rabatten så verkar den växt till sej och klarat sej bra över vintern! Magnoliorna som lär ha funnits redan på dinosauriernas tid, m a o jämngammal med undertecknad, bör helst vårplanteras för att kunna avmogna på rätt sätt innan vintern.

tisdag 22 maj 2012

Äppellunden the nice way

Äppelblom

Äppelträd (Malus domestica)

Äppellunden, Karlslund, Västerås.
Så var det så dax för äppellunden att visa sej från sin bästa sida. Fjolårets blomning var snäppet finare om sanningen ska fram. Men efter detta års tuktning nu i våras så blev det litet glesare mellan grenarna tillika blommorna. Årets beskärning  av Karlslunds äppellund torde vara den sista för min del - då skötseln f r o m 18:e maj övergick i annan regi.

måndag 21 maj 2012

Löjtnantshjärta II

Löjtnantshjärta (Lamprocapanos spectabilis f.d. Dicentra spectabilis)


Vitt Löjtnantshjärta (Lamprocapanos spectabilis alba)
OK,  helt riktigt att jag redan för ett år sedan skrev att min favoritperenn alla kategorier är löjtnantshjärta! Även i år så ligger den etta på "Perenntoppen" för min del! Inget är nytt under solen! Löjtnantshjärta (Lamprocapanos spectabilis tidigare Dicentra spectabilis) är gammal goding i den s.k. mormorsrabatten. Härstammar från Kina och Korea och kom till Sverige under 1800-talet. Trivs bäst i halvskugga, blir upp till metern hög med rosa eller vita blommor (alba). Stadsparken i Västerås är full av vita löjtnantshjärtan. Härdig i hela landet (zon I - VIII) - på en skyddad växtplats! Av egen erfarenhet kan jag säga att den mer än gärna frösår sej själv.

söndag 20 maj 2012

Sköldbräcka

Skölbräcka (Darmera peltata)

Svårbräckta bräckor i Vasaparken!
Vid dammen i Vasparken, Västerås finns dessa uppstickare nu i maj. Som finast nu när den blommar, senare får den rabarberliknande blad ca halvmetern höga. Sköldbräckan (Darmera peltata) passar kanske allra bäst vid dammar som här i Vasaparken. Blomman är svär att bräcka(!) i sin stilistiska skönhet!