Du vet väl att Du kan klicka på bilderna...

söndag 29 april 2012

Penséer hör våren till...



Penséer hör våren till - inget snack om saken! Att inte peta ner några penséer i urnor eller rabatter nu på vårkanten skulle vara ett tjänstefel(!) i mitt tycke. Kan väl var så att det sitter i ryggraden efter alla mina år som parkarbetare. I år har det mest varit den småblommiga varianten som planterats. Gammalmodig som jag är så tycker jag de gula och storblommiga är dom finaste. Men de småblommiga varianterna i skiftande färger går heller inte av för hackor...

lördag 28 april 2012

Det våras för Botaniska...

Bitterskråp (Petasites japonicum)


Barrdraba (Draba aizoides)

Hundtandslilja (Erythronium dens  canis)

Magnoliträdet mot Rudbeckianska skolan
Plötsligt händer det! Växterna vaknar till liv en efter en, nu när temperaturerna börjar bli något sånär drägliga nu i slutet av april. Bitterskråpen har förvisso blommat sedan början av april men nu kommer växterna slag i slag. Den kyliga april gjorde blomningen extra lång för de tidiga perennerna och alla lökväxterna! Risken om vi får en riktigt varm maj är att allt exploderar och all blomning går alldeles för fort...

fredag 27 april 2012

Körsbärsblomningens tid

Prunus "Accolade" mot en blå himmel - hääärligt!

Hantverkargatan, Västerås - "the nice way"!

Rikblommig - ett understatement!

Finfina blommor även på nära håll!
Så är den då här igen; körsbärsblomningens tid. Lätt att ta till sej de rikblommande skönheterna; bara att njuta så länge det varar! Här om året byggdes Västerås gågator i de centrala delarna om och det planterades nästan uteslutande Prunus "Accolade". Nu i dagarna börjar dom blomma så det är bara att lyfta blicken och njuuuta... För övrigt är den härdig till zon III kanske t o m IV och blommar som finast i månadsskiftet april/maj.

torsdag 26 april 2012

Ett riktigt skitjobb...

Vasaparkens vårlökar (Gagea lutea) beundras av Gustav Vasa själv...

Fyra femtedelar av Sjölandsrabatten; småblommiga penséer och azaleor
Om vi nu ändå ska snacka skit så tycker jag att vi ska nämna Creme de la creme vad det gäller gödsel; Chrysan! Det luktar inte så angenämt men är desto bättre för trådgårdens växande materia - är både direkt och långtidsverkande! Nu har jag spridit dynga över stadens nyvakna perenner ett par dagar! Något som jag sysslat med årligen i närmare sjutton år! Årets dyngspridning kan docka vara den sista i ordningen för min del - då skötseln av Västerås Centrum den 18:e maj övergår i annan regi... O.K. sån´t är livet - ingenting som jag  kan påverka särskilt mycket! Kommer säkert att sakna botaniska trädgården, parkerna och en och annan arbetskamrat... En sak som jag säkerligen inte kommer att sakna är vårgödslingen av perennerna - ett riktigt skitjobb; faktiskt!

onsdag 25 april 2012

Dagens svalaste ört; Svalört...


Dagens svalaste ört torde vara Svalört (Ranunculus ficaria)! Denna fleråriga ört har för mej under årens lopp hamnat under epitetet svårutrotade ogräs. De ärtliknande små knölarna gör den extremt lättspridd i blomrabatten. Själv minns jag hur jag förbannade Svalörten när den täckte rabattytorna där penséerna skulle planteras! En omöjlighet att rensa bort dessa mikroskopiskt små knölar kan jag intyga. En positiv sak är dock att den efter blomningen vissnar ner och försvinner ganska snabbt! Hursomhelst kan jag nu tycka att de är riktigt dekorativa.....på rätt ställe; t.ex i en gräsmatta! Dessa små guldgula exemplar dök upp i Västerås Botaniska trädgård närmast Rudbeckianska. Svalörten blir cirkus 10 - 20 cm hög och kan beskådas i april - maj, trivs i fuktiga lundar och parker upp till Värmland och Dalarna i vårt avlånga land.

tisdag 24 april 2012

Pestskråp




Dagens lilla växt bär det inte så angenäma namnet pestskråp (Petasites hybridus). Pestskåp som är en flerårig ört som blommar med rosa blomklasar nu i april - maj. Den förekommer i vilt(!) tillstånd mellan Skåne och Gästrikland. Som namnet antyder ansågs den bota pest på den tiden det begav sej. Det sägs att benediktmunkar införde den som medicinalväxt på 1560 - talet. Den förökar sj snabbt och trivs på fuktiga ställen.  Efter blomningen blir de tussilagobladsliknande bladen upp till en och en halv meter höga - gigantiska med andra ord! Dessa exemplar växer mellan Biskopsgatan och Fågellivet efter Svartån i Västerås.

fredag 20 april 2012

En dag att bryta ihop - och komma igen!



En arbetsdag som denna lägger jag gärna till handlingarna utan att sörja den särskilt mycket! Blötsnö från tidiga morgonen till sena kvällen. Det blev ett tråkigt avslut på min karriär som penséplanterare i Teknik o Idrott´s Centrumlag! Frusen och blöt ända in på skinnet fick jag lov att ta ett riktigt hett bad för att överleva resten av kvällen. Den ena nysattacken avlöser den andra...Påskliljor och allt annat som tittat upp i gräsmattan bågnar under snön och undrar var våren blev av...En dag som denna är det bara att bryta ihop och se tiden an...för snart står dom där igen; stjärnmagnolior, tulpaner och guckuskor!

onsdag 18 april 2012

Tre trallande orkidéer

Pholidota´n, fimbriata´n och speciosa´n
C.Fimbriata, C.Speciosa och Pholidota om dom vill blomma...
Årets trädgårdsmässa "Nordiska Trädgårdar" mynnade för min del bl.a ut i tre nya orkidéer, varav två lystrar till namnet Coelogyne, nämligen: speciosa och fimbriata. Den tredje heter något så konstigt som: Pholidota pholas. Alla tre lever fortfarande sina liv i vitmossa, så småning om får dom flytta över i "vanliga" orkidékrukor med vanlig orkidékompost.Coelogyne fimbriata lär vara relativt lättodlad epifyt( m a o växer den oftast uppe i träd) från Sydöstra Asien som har grönbruna solitära gurkdoftande(!) blommor. Coelogyne Speciosa´n är också epifyt, som så många andra orkidéer, växer i regnskogen på 700 - 2000 m. i Malaysia, Borneo, Java och Sumatra. Dessutom ska den vara väldoftande också! Den tredje i samlingen; Pholidota pholas är än så länge ett oskrivet kort i sammanhanget då det inte finns så mycket info om den.

måndag 16 april 2012

Fem nyanser av blått...

Vårstjärna (Chionodoxa eller Scilla forbesii)

Blåsippa (Anemone hepatica)

Våriris (Iris reticulata)

Porslinshyacint (Puschkinia scilloides)

Lungört (Pulmonaria obscura)
Dagens promenad gick i de blå vårprimörernas tecken. Årets kyliga april har gjort blomningen x-tra lång, vilket vi får ta som det goda i kråksången. Vårstjärnor, porslinshyacint, våriris, blåsippa och lungört tycktes trivas i den molnslöjade vårsolen denna måndag.

lördag 14 april 2012

Penséer i april

Vad vore livet utan ett sixpack penséer så här på vårkanten. Tåliga så in i bomben är dessa vårens budbärare nr 1, i blomlådor, krukor, på friland eller var de nu planteras! Perfekt tillsammans med lökväxter som påskliljor - stora som små. När Stadsträdgården var i drift minns jag hur det doftade  i början april när hela växthuset var fyllt av penséer; helt enkelt fantastiskt! Gammalmodig som jag är så tycker jag de ska vara gula och storblommiga. Nu kan man man få dem i nästan vilken färgnyans man vill,  stor- eller småblommiga. I alla år jag jobbat som parkarbetare i Västerås centrum så har penséeplantering varit min huvudsakliga sysselsättning  i april. Kanske detta år dock blir det sista - då skötseln av Centrum går över i privat regi f r o m 18: maj.




fredag 13 april 2012

Årets trädgårdsmässa


Vårstjärnorna i parad redan utanför Stockholmsmässan... 

"Ingen vill veta var Du köpt Din thuja..."

Tredje plats i kategorin "Bästa balkong"

Nice sofa...

Kul(!) med inspirationsträdgårdar...
Så var det åter igen dax för årets trädgårdsmässa "Nordiska trädgårdar" i Älvsjö. Något av ett startskott för trädgårdssäsongen! Törstande på inspiration och odlarglädje trampar man gladeligen runt där en heldag för att komma hem med träningsvärk och några halvt demolerade pelarargoner. Alla trädgårdskändisar från tidningar, böcker, radio &  teve är naturligtvis också där - så man blir inte särskilt förvånad om man snubblar över Zappadiggaren Bosse Rappne helt plötsligt! Att som jag tidigare nämnde komma hem med några pelargoner är mer regel än undantag. Årets pelargon; en blekgul liten rackare som lystrar till det passande  namnet "First yellow". Naturligtvis är det originellt med en gul pelargon - men i mina ögon mer ett samlarobjekt för den entusiastiske pelargonkonässören! Hursomhelst så blev det för min del tre nya spännande orkidéer varav två lystrade till namnet Coelogyne, ett stycke Cordyline samt en vit Lewisia plus två pelargoner värda namnet; nämligen "Mårbacka"! Så gammalmodig är faktiskt  jag att jag föredrar de med namn som Mårbacka och Stadt Bern!

lördag 7 april 2012

Vårgräsmattans uppstickare

Vårstjärna (Chinodoxa forbesii eller Scilla forbesii)

Svalört (Ranunculus ficara)

Porslinshyacint (Puschkinia scilloides)

Vårlök (Gagea lutea)
Gräsmattorna så här års fylls till bredden av uppstickare i lökform - om man har tur vill säga. Vårlök, scilla, vintergäck, krokus, snödroppar, porslinshyacint, pärlhyacint, vårstjärnor och inte minst svalört blir till  färgklickar i de annars så tråkiga gräsmattorna nu på vårkanten! Trots att nu våren tagit en ofrivillig paus i väntan på att ishavsvindarna ska vända så blir temperaturen ändå dräglig på dagarna. Visst kan svalört och vårlök kännas på gränsen till ogräs - men av någon anledning är man överseende just  på vårkanten...

torsdag 5 april 2012

Tibast (Daphne mezereum L.)



 En så grannlaga, väldoftande och tidigblommande buske är värd ett eget kapitel tycker jag. Tibast är en relativt liten; oftast knappt meter hög lövfällande buske som blommar på bar kvist i slutet av mars/början på april. Blommorna är rosalila - däremot är de runda bärliknande frukterna klarröda. Tibast är vildväxande och trivs då bäst i kalk och mullrika skogar och lundar, men den används likväl som prydnadsväxt i trädgårdar och parker. Det finns också en vitblommande (alba) variant som har gula frukter. Hela växten är mycket giftig! Själv har jag bara träffat på den vildväxande varianten utanför Säter i Dalarna när jag var på Guckusko-expedition därstädes. Den ska dock finnas i hela landet men är inte särskilt vanlig.

måndag 2 april 2012

Cornus mas




Körsbärskornellen (Cornus mas) förekommer oftast som buske och blir ungefär 4 meter hög, men finns också i trädform och kan då bli upp till 8 meter hög. Tidigblommande då den redan slår ut i slutet på mars/ början på april. I slutet av augusti mognar de körsbärslika bären som kan användas till både saft och sylt. Dessutom är de utmärkta att göra likör av eller använda som cocktailbär. I vårt land förekommer den inte naturligt utan enbart som prydnadsväxter. Vildväxande eller rättare sagt naturligt förekommer dom i sydöstra och centrala Europa. I mitt tycke en underskattad buske som både är tidig- och rik-blommande samt har fördelen att ha användbara bär!